Tuinieren is vooral ook een kwestie van goed plannen. Rekening houdend met wisselteelt tussen plantenfamilies – geen pepers waar eerst de aardappelen stonden, want beiden zijn Nachtschaden – maak je voor het nieuwe seizoen een teeltplan. Misschien wel ingedeeld naar vroege-, midden- en nateelt. Kortom, je bent goed bezig.

Op je tuin heb je waarschijnlijk wel ergens een hoekje voor wat tuinkruiden.  Misschien heb je wel een kruidenspiraal. Meestal zijn dat keukenkruiden (bijvoorbeeld basilicum en koriander) of theekruiden (zoals munt en kamille).

Omdat je het allemaal zo goed mogelijk probeert te doen gebruik je 1) geen chemische meststoffen of 2) geen chemische bestrijdingsmiddelen. De eerste zijn slecht voor het bodemleven, de tweede zijn slecht voor je eigen gezondheid.

Soms is het dan lastig tuinieren, want slakken, luizen en rupsen zitten overal. Om over schadelijke bacteriën, schimmels en virussen nog maar niet te praten.

Een belangrijke oplossing is dat je niet langer een specifiek kruidentuintje aanlegt, maar je kruiden verspreidt over je hele tuin. En voor volgend jaar misschien wel meer dan je ooit kweekte. Omdat kruiden een belangrijke bijdrage leveren aan je gezonde tuin. Onderstaand een overzicht van een reeks van bloemen, kruiden en gewassen die bij kunnen dragen aan een gezonde tuin. Tijdens de cursus die ik geef, houd ik de cursisten voor dat alles wat je nodig hebt aan preventie (voorkomen van) en bestrijding van ziekten, insecten en andere narigheid in je eigen tuin groeit. Zoals Nicandra of Zegekruid tegen witte vlieg. Met dank aan de genialiteit van Moeder Natuur! Maar je moet het soms wel zelf zaaien en planten…, zoals kruiden! Om het gewassenoverzicht in te zien: zie De Hoefmolensignalen november 2023.