Divi Farm

Alles over groenten

Niet elke groente is hetzelfde!

 

Organic

100% Organic

KIJK GOED NAAR JE TUIN EN JE BEGRIJPT ALLES BETER!

Natuurlijk groeien

Soms moeten we niet te veel bemoeien met de natuur

Chemische middelen en kunstmest kunnen echt niet meer!

Het gebruik van kunstmest en chemische middelen is echt schadelijk voor de bodem en het bodemleven.

Hoe gezonder jouw grond, hoe gezonder in jouw mond!

Wil je sterke, voedzame groenten, fruit en kruiden houd je bodem dan gezond.

KNOFLOOK

Knoflook werd al door de Egyptenaren gebruikt. Het doet je bloeddruk dalen en verhoogt je uithoudingsvermogen.

Knoflook wordt geplant van begin oktober tot half november. In maart kun je ook nog planten maar succes is dan niet gegarandeerd.

De knoflook die je in de zaadhandel koopt om te planten is meestal afkomstig uit een warmer gebied. Meestal onder de namen ‘witte’ of ‘roze’. Daaronder vallen tientallen rassen knoflook.

Heb je ’s winters een natte bodem, plant dan je knoflook op ruggen, zodat ze geen natte voetjes krijgt.

Knoflook bemest je zoals uien. Dus vooral geen verse stalmest of paardenmest. Aan stikstof heeft de plant genoeg met wat er in de bodem zit. Vinassekali doet knoflook wel goed, reken op 50 gram/m2. Je geeft dit begin maart (noteer in je planner!)

 Er zijn twee soorten knoflook: softneckrassen en hardneckrassen. Softneckrassen bloeien niet en hebben een milde smaak. De oogst is in juni/juli. Je plant ze in oktober. Hardneckrassen plant je in maart, de oogst volgt een maand na de softneck. Softneck planten in maart wordt geen succes. De bollen in de winkel zijn softneck, geschikt voor het planten in het najaar.

Knoflook is een echte combinatieliefhebber. Ze groeien graag in de omgeving van aardbeien, bieten, frambozen, lelies, rozen, tomaten, vruchtbomen, wortels. Daarentegen hebben ze een hekel aan de nabijheid van asperges, bonen, erwten, koolsoorten en stambonen.

 Over het onderscheid

De “hals” (neck) in de namen verwijst naar de stengel die omhoog groeit vanaf de knoflookbol. Hardnecks hebben een steel die uit het midden van de bol komt en op de eindvervaldag stijf wordt. Softnecks bestaan uit bladeren in plaats van een centrale stengel. Softneck-bladeren blijven zacht en flexibel op de vervaldag.

BONEN & STIKSTOF

Als je bonen oogst knip de plant dan af net boven de grond af. Gooi het resterende groen op de composthoop maar laat de wortels in de grond zitten. Aan die wortels van erwten en bonen zitten kleine bolletjes. Dat is het rhizobium radicicula, een bacterie die in samenwerking met erwt en boon stikstof uit de lucht bindt en vastlegt in de bodem als nitraat. Daarom kweken we op het bonenveldje van het afgelopen jaar bladgewassen als sla, andijvie, spinazie, kolen en/of prei. Bladgewassen en zeker prei zijn gek op stikstof.