Er huist een heus reptiel in onze tuin. Zijn lijf is ongeveer 8 cm groot, zijn staart ook. Het is een jonge hagedis. Hij was behoorlijk beduusd van onze eerste ontmoeting, hij had ons duidelijk niet verwacht. Misschien was hij ook wel een beetje boos, want we zagen hem omdat we zijn domein, een bak van 80 bij 120 cm schoonde van heermoes en kweekgras! En tussen al die beschutting: de hagedis. Hij bleef doodstil zitten in de hoop dat we hem niet zouden zien. Maar dat deden we juist wel. En vol verbazing!  Wat leuk en bovendien op het juiste moment, want we hadden het net over de biodiversiteit in onze tuin en nu telde hij gelijk mee. Hij liet zich voorzichtig oppakken – stijf van de schrik – en we hebben hem iets verderop in de tuin neergezet. Even later was hij weg, op zoek naar een ander onderkomen, denk ik.

Biodiversiteit gaat over het evenwicht en de samenhang tussen alles wat leeft: mens, dier, plant, micro-organismen. In een evenwichtige bio diverse tuin heb je minder last van ziekten en plagen. Insecten als bijen helpen bij de bevruchting en dragen bij aan de oogst, roofwants en lieveheersbeestjes verlossen ons van zwarte luis in de bonen, wormen maken de grond poreus en daarmee water en lucht doorlatend. Doen de mol en de muis trouwens ook!

Na de Middeleeuwen dachten we dat wij de natuur moesten leiden, zelfs naar onze hand konden zetten. Maar nu het steeds meer ‘lijden’ wordt, groeit het bewustzijn dat we er zelf deel van uitmaken en daarmee groeit tevens het respect voor de natuur als systeem en de aarde als woonplaats. Het begrip ‘Moeder Aarde’ krijgt hernieuwde waarde!

Op wereldschaal kunnen wij als individuele amateur tuinier weinig doen. Zo hebben we geen invloed op de houtkap in het Amazonegebied, de ‘longen van de aarde’. Maar op kleinere schaal kunnen we meer betekenen dan we denken. En naarmate meer mensen beseffen dat er op kleine schaal een verschil gemaakt kan worden, wordt het kleine (in de massaliteit) belangrijk en groot! Vergeet niet dat dit verhaal op vele manieren – wereldwijd – wordt verteld!

Zo kunnen we op onze eigen tuin tuinieren volgens de ecologie, dat wil zeggen: tuinieren volgens de wetten van de natuur. Ga even rustig zitten, denk na en je ‘herinnert’ je die wetten. Je kent ze wel, want ze maken deel uit van je eigen leven. Ze hebben te maken met verantwoordelijkheid, behoedzaamheid, zorgvuldigheid en zorgzaamheid voor het natuurlijke, voor het leven nu en na ons. In de natuur is het zo geregeld dat zij steeds weer zoekt naar evenwicht, na iedere verstoring een nieuwe balans!

Vanuit deze ideeën start deze reeks blogs op de website van ATV De Hoefmolen. Dit was nummer 1. Binnenkort meer…

Wil van Veen, tuin 43