Hippocrates was een Griekse geneesheer die leefde van 460-377 v. Chr. Hij stichtte o.a. een school waarin hij artsen opleidde. Zijn uitgangspunten waren: gezonde voeding, voldoende rust, voldoende slaap, gezonde lucht. Hippocrates blijft in onze herinnering omdat onze artsen tot vandaag nog steeds “de eed van Hippocrates” afleggen. De tekst is wel eigentijds. Zo staat in de originele tekst dat een geneesheer geen vergoeding mag vragen voor zijn kunde. Nou, kom daar maar eens om…
Een belangrijke reden om een moestuin te beginnen, is het eerste punt van Hippocrates. We eten graag gezonde groenten. Om gezonde groenten te produceren zijn een gezonde bodem en lucht essentieel. Een gezonde bodem kent een grote biodiversiteit in de vorm van bodemleven als bacteriën, schimmels, protozoa, wormen en noem maar op. Ieder onderdeel van die biodiversiteit heeft haar eigen taak: van het vrijmaken van voedingstoffen voor de plant via het voorkomen en bestrijden van ziekten en plagen tot het ontbinden van dat wat ten ondergaat.
Gezonde groenten zijn groenten die gebruik maken van zonlicht, wind en regen! Ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan hun rasgenoten die gekweekt zijn met behulp van kunstlicht en warmte achter glas. Ze smaken ook anders! Ze bevatten onder andere bioflavonoïden, polyfenolen en carotenoïden, stofjes die de plant nodig heeft om zijn eigen gezondheid te beschermen tegen aanvallen van buiten. Je mag de namen vergeten, maar onthoudt dat dezelfde stofjes ook een essentiële rol spelen voor het instandhouden van onze gezondheid. Ze voeden en prikkelen ons immuunsysteem. Daarom is kweken in de volle grond belangrijk voor onze eigen gezondheid en daarom is het zo belangrijk om die grond zo gezond mogelijk te houden.
Kasgeteelde groenten hebben hier veel minder tot niets van!
Typische vollegrond groenten zijn dan ook gezond, rijk aan vitaminen, mineralen en geneeskracht: uien, bonen, wortelen, aardappelen, kolen. Toevallig is/was het ook typische winterkost. We eten het vooral als we het meest kwetsbaar zijn…
Al dat gezonde leven in de bodem laat zijn sporen achter in de gewassen / groenten en dat doet vervolgens uitstekend werk voor onze darmflora, de bacteriën die in onze darmen leven en ons voedsel omzetten in voeding voor onze cellen.
Zo kent ook ons lichaam een uitgebreide biodiversiteit. Er leven bacteriën en schimmels op onze huid die kwalijke indringers opsporen en vernietigen. In ons lichaam leven meer bacteriën en schimmels dan dat ons lichaam cellen telt. Allemaal hebben ze een functie: ons leven in stand houden. Zonder bacteriën en schimmels zou er geen leven (en ons leven) mogelijk zijn; in de natuur is alles met alles verbonden…
Hoewel dit al heel lang “bekend” en “geweten” is, start er nu een wetenschappelijke studie om hiervoor het “echte”, dus wetenschappelijke bewijs voor het bovenstaande te leveren. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan dit onderzoek uitvoeren. En dat is goed nieuws.