Pesticiden zijn NOOIT biologisch

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid constateert naar aanleiding van onderzoek dat het gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw nog steeds stijgende is. Op fruit als aardbeien en blauwe bessen worden de meeste gifstoffen gevonden, op groenten als selder, knolselder en bloemkool eveneens. Dat er meer pesticiden worden aangetroffen is niet zo gek, want gifspuiten leidt tot een vicieuze cirkel van steeds meer… Je hebt steeds meer product – zeg maar gif –  nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. We weten dat dit niet alleen geldt voor pesticiden maar ook voor kunstmest. Dat het gebruik van kunstmest steeds minder effectief is, werd wel bewezen in de film ‘Kiss the ground’. De makers van de film lieten in 2021 weten dat we nog 60 oogsten verwijderd zijn van het moment dat kunstmest niet meer ‘werkt’, niet langer meeropbrengst levert. En wat dan?

Wie biologisch of ecologisch groenten en fruit kweekt, gebruikt geen kunstmest en geen pesticiden. Ze zijn niet nodig, want er zijn andere methoden die ziektes en plagen kunnen voorkomen of genezen*. 

Wie ecologisch kweekt doet dat volgens de wetten van de natuur. Wie biologisch kweekt, doet dat volgens Europese wetten die in 1991 in de EU zijn vastgesteld. Van het ontwikkelen van zaaizaad tot het leveren van biologische producten aan de consument is daarin vastgelegd. Elke stap moet aan voorwaarden voldoen om ‘biologisch’ te mogen heten.

Als het gaat om pesticiden wordt het begrip ‘biologisch’ heel anders geïnterpreteerd.  Biologische pesticiden zijn pesticiden die in de natuur/door de natuur worden afgebroken. Dat betekent dat het zogenaamde biogif-product net als gewone pesticiden na een bepaalde periode zijn werkzaamheid verliest. De meeste pesticiden blijven dan als residu achter in de grond, vervuilen de bodem, doden het bodemleven en vervuilen ons grondwater en uiteindelijk ons drinkwater… Biochemische pesticiden worden in de bodem opgelost, ze vallen chemisch uit elkaar en zouden zo geen kwaad meer kunnen in het milieu. Hard bewijs is er niet en er wordt aardig het handje mee gelicht, maar wat erger is: het kwaad is dan al geschied. Biochemische pesticiden tegen rupsen en luizen bijvoorbeeld zijn ook schadelijk voor andere insecten die zich tegoed doen aan die rupsen en slakken. Bijen bijvoorbeeld, maar ook roofwantsen en lieveheersbeestjes leggen eveneens het loodje. En de vogels worden er ook niet beter van… Hetzelfde geldt voor producten tegen schimmels en bacterieziekten. Ze zijn altijd schadelijk voor de natuur!

Er is maar één verstandig advies mogelijk: gebruik geen pesticiden, ook geen zogenaamde biologische. Want ze zijn van alles, maar zeker niet biologisch! Dat ze biologisch genoemd mogen worden, komt omdat het  aan goede wetgeving ontbreekt.

Biologische gewasbescherming is een natuurlijke en duurzame aanpak om plagen en ziekten in je moestuin te vermijden. Nuttige insecten als roofinsecten, sluipwespen, roofmijten, nematoden en micro-organismen worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. In tegenstelling tot de bovengenoemde chemische en biologische pesticiden, is biologische gewasbescherming milieuvriendelijk en duurzaam, Bovendien garandeert het de gezondheid en weerbaarheid van gewassen zonder de natuur in gevaar te brengen.

*Ik leg in mijn wintercursus uit hoe dat werkt!