Maart is voor ons de beste tijd om onze moestuin te bemesten. We zitten op zgn. zavelgrond, zandhoudende grond met klei, ideaal voor bollen, knollen en kolen. Omdat we ecologisch tuinieren gebruiken we alleen compost, oude mest of een mix. Geen kunstmest, geen chemische troep die onze gezondheid en die van plant en bodem uiteindelijk schaadt. 

Op Internet staan verschillende tabellen over hoe groot je gift aan compost/mest moet zijn. Ga maar gemakshalve uit van 3-5 liter/m2. Zeker als je net begint met je tuin moet je het wiel nog even uitvinden… Het duurt even voor je je eigen tuin leert kennen, leert wat een bepaalde groente nodig heeft. Zo kan prei absoluut niet zonder stikstof (bloedmeel!), doet een tomaat het beter als hij voldoende kalk en magnesium heeft (een eetlepel zeewierkalk of een Rennies in het diepe plantgat) en voorkom je neusrot. Bonen worden lang, slap en ziekelijk bij een overschot aan stikstof. 

De beste manier om je bodem op orde te brengen is het jaarlijks aanbrengen van voldoende compost. In compost – en oude mest – zit veel organisch materiaal, humus en daardoor ontstaat een steeds luchtigere bodem met veel bodemleven en veel noodzakelijke sporenelementen zoals borium waar een bloemkool niet zonder kan… Een gezond bodemleven, bacteriën en schimmels, zorgen er wel voor dat de humus zodanig wordt afgebroken en opgeslagen dat elk plantensoort het zijne krijgt… Ecologisch, zo zijn de wetten van de Natuur!

Soms kun je denken dat een plant te weinig stikstof krijgt. Er is minder bladgroen, het wordt geel van kleur. Maar zit er nu te weinig stikstof in de grond of is het er wel maar kan de plant het niet opnemen? Vanwege het gebrek aan een ander element, bijvoorbeeld kalk. Want onthoudt dat de groeifactor die in de minderheid is, de omvang van je oogst bepaalt of de gezondheid van je plant. Het kan dus ook water zijn, te veel of te weinig? Of de temperatuur, te koud. Maar dan heb je gewoon een slechte zomer. Ook dat komt voor. Natuur kan wispelturig zijn!

Waarschuwing!

Het is onverstandig om tegelijk te bekalken en te bemesten. Door de kalk worden de voedingsstoffen dan te overvloedig aangeboden en dat is altijd schadelijk. Je planten worden voos en ziek. Zorg dat er altijd een paar weken tussen bekalken en bemesten zit.