Ecologisch tuinieren – dit is “tuinieren volgens de wetten van de natuur” – is van alle tijden. Zo weten we dat Soemeriërs, Egyptenaren, Grieken, Inca’s en anderen al in de oudheid hun gewassen teelden op bedden. Dat deden ook onze voorouders totdat mechanisatie een bed tot een hindernis maakte, evenals bomen, heggen, stenen, struiken… Strak en plat, en gericht op steeds meer productie, want grond is schaars en arbeid duur. Met steeds meer chemie in land- en tuinbouw en steeds meer eiwit in de veeteelt krikten we in de laatste eeuw producties op tot een steeds smakelozer en ongezonder product. Daarnaast vervreemdde toenemende specialisatie boer en tuinder van de natuur. Zo vervreemdt hij (nog) steeds van zijn eigen grond door verlies aan autonomie met meer en meer vreemd geld, van banken, veevoederfabrikanten, enz. Groei, louter om winst te maximaliseren waar hij, als boer of tuinder, zelf steeds minder van profiteert. Zonder subsidie dondert de boel zo in elkaar… Onze land- en tuinbouw zijn ziek, onze natuur wordt ziek en een oplossing gaat schuil in een mist van valse en foute al dan niet politieke voorstellingen en rekenmodellen. Natuur moet je volgen, niet willen leiden, want dat wordt lijden!
Als individu, als amateur-tuinier kun je hier weinig aan doen. Denk je? Mis, je kunt hier veel aan doen in je eigen leefomgeving. Denk ecologisch! Leef ecologisch! Het feit dat je een moestuin onderhoudt en daarop groenten, kruiden, bloemen en klein fruit kweekt, maakt al dat je bijdraagt aan een andere en vooral gezondere leefstijl. Het feit dat er tienduizenden zijn die dit ook doen – een aantal dat (wereldwijd!) dagelijks groeit – stemt hoopvol. Er is een toenemende belangstelling om smaakvolle, gezonde en vitaminerijke groenten en fruit zelf te kweken. Praat erover, vertel over je ideeën over een gezonde samenleving. Want die begint in jouw tuin! En maak je geen zorgen over de industriële aanpak. Feitelijk is die al zo goed als dood, slechts in leven gehouden door financiële infusen en zwalkende politiek.
Wat in de supermarkt ligt aan groenten en fruit en dat niet voldoet aan het keurmerk biologisch is gewoon vervuild, net als meer dan driekwart van de overige producten in de schappen! Het is op een onnatuurlijke manier tot rijping gebracht waardoor het een verzwakt product werd en geholpen moest worden met chemicaliën en pesticiden om overeind te blijven en volwassen te worden. Residuen van foute voeding en pesticiden worden in grote aantallen aangetroffen.
De moderne amateurtuinier beschouwt zijn tuin als een recreatieve omgeving die zich kenmerkt door inzicht in natuurlijke diversiteit. Die komt tot uitdrukking in het kweken van veel verschillende groenten, kruiden, klein fruit en bloemen waar tal van micro-organismen, insecten en vogels van profiteren. Deze (bio)diversiteit zorgt voor een gezonde leefomgeving voor bodem, mens, plant en dier. Dat is jouw en mijn bijdrage aan een gezonde samenleving! We kunnen groot zijn in het kleine…