Met snoeien wordt bedoeld het inkorten van uitlopers en met dieven wordt bedoeld het weghalen van zijscheuten uit de oksels van de plant. Gaat het om kleine ‘dieven’ (ze stelen voedsel van de plant, voedsel bedoeld om de vruchten te laten groeien) dan kun je die wel tussen duim en wijsvinger verwijderen, maar zijn ze wat groter gebruik dan een schoon scherp mes of scherpe schaar. Zorg dat de wond glad en strak is, dan heelt ze het snelst.
Vroeger werd aangeraden om augurken te snoeien. Het zou de productie positief beïnvloeden. Uit onderzoek bleek dat dit niet nodig is. Snoei is wel handig om de plant in toom te houden. Je kan wel het best de ranken uitspreiden om ze zo gelijkmatig mogelijk over de grond-oppervlakte te verdelen. Bovendien krijgen ze dan de functie van bodembedekker.
De augurk houdt van voeding. Stalmest, compost, aangevuld met patentkali en magnesium. Dat laatste is goed voor alle vruchtgewassen. Een goede kalkbemesting in het voorjaar is gewenst (maar dat geldt bij ons voor de hele tuin, behalve voor de aardappelen en bessen…) Een augurk vraagt om voldoende vocht maar pas op voor teveel water. Waar water staat (!), is geen lucht en zonder lucht sterven de wortels. Te warm en te vochtig weer leidt gemakkelijk tot meeldauw (wit pluis).
Meeldauw herkennen
Het verschil tussen echte en valse meeldauw is eenvoudig te herkennen: bij echte meeldauw vormen zich witte poederachtige vlekken aan de bovenkant van het blad; bij valse meeldauw zit het schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. De plant is dan snel verloren, tenzij je de meeldauw bestrijdt met een mengsel van 40% biologische melk aangelengd met 60% water. Doe de vloeistof in een plantenspuit en bespuit de meeldauw en overige delen van de plant. De meeldauw verdwijnt want met de melk heb je de biosfeer van het bladoppervlak veranderd, onaantrekkelijk gemaakt. Dit recept werkt trouwens tegen meeldauw op elke plant …