Divi Farm

IN DE KEUKEN & RECEPTEN

Lekker lekker lekker!

 

BOERENKOOL

Wat heb je nodig:

  • 4 eieren,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 4 eetlepels creme fraiche,
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta),
  • 1 theelepel Sumak of (smoked sweet) paprika poeder,
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel,
  • 100 gram boerenkool,
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden,
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 60 gram hazelnoten, fijngehakt,
  • 200 gram halloumi,
  • 1 eetlepel sesamzaadjes,
  • Peper en zout.

Extra:

  • Springvorm, 24 cm doorsnede

WAAROM IS BOERENKOOL ZO GEZOND?

Juist in deze tijd van het jaar kunnen we wel wat extra vitamines voor de weerstand gebruiken en dat zie je vaak wel terug in de groenten van dat betreffende seizoen! Zo bevat boerenkool bijvoorbeeld veel Vitamine C, zelfs meer dan in een sinaasappel. En boerenkool bevat heel veel calcium, meer dan een glas melk, wat weer bijdraagt aan goede botten. Dan kunnen je botten ook nog eens beter tegen een stootje als je gaat schaatsen in dit seizoen 🙂 Maar met deze echte wintergroente kun je ook heerlijke boerenkool recepten klaarmaken!

 

AAN DE SLAG:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter of olie.
  2. Kluts de eieren in een kom met een flinke snuf peper en zout, de Sumak/paprikapoeder, olijfolie, creme fraiche en tahin. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix het beslag tot een egaal geheel. Roer vervolgens de boerenkool, de peterselie, de helft van de hazelnoten (zo’n 30 gram) en de knoflook er doorheen.
  3. Schep het beslag in de taartvorm en verdeel goed over de bodem. Druk een beetje aan zelfs. Snij de halloumi kaas in plakken van 0.5 cm dik en verdeel dit over de bovenkant van de vulling. Strooi ook de sesamzaadjes en resterende hazelnoten over de bovenkant van de boerenkool cake, eventueel kort besprenkelen met extra olijfolie.
  4. Plaats de taartvorm voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou de boerenkool cake gedurende de oventijd goed in de gaten. Als de bovenkant wat te donker gaat kleuren, plaats je hem iets lager in de oven.
  5. Laat de boerenkool cake kort afkoelen voordat je hem serveert.

Eet smakelijk!

 

TEKST EN RECEPT VAN: Bettys kitchen